РИБАТА: ЕДИН ЦЕНЕН ХРАНИТЕЛЕН ИЗТОЧНИК

“Разрешен ви е уловът от морето и яденето дори на изхвърленото от него ­ за възползване от вас и от пътниците. …”  (Сура Маида, 96)

Фактът, че средната възраст на хората разболeли се и загубили живота си от сърдечни заболявания постоянно намалява значително засили значението отдадено на сърдечното здраве. Въпреки че е зарегистриран много голям прогрес в лечението на сърдечните заболявания експертите в областта препоръчват взимането на внимателни предпазни мерки преди възникването на такива болести. Експертите също така препоръчват един важен хранителен продукт за нормалното функциониране на сърцето и предпазването от заболявания: рибата.

Причината поради която рибата е толкова важен хранителен източник е, че тя осигурява необходимите на човешкото тяло  вещества и също така намалява риска от различни видове заболявания. Например установено е, че когато рибата – която от гледна точка на здравето действа като щит със своето съдържание на омега-3 киселините – бъде консумирана редовно, тя намалява риска от сърдечни заболявания и укрепва имунната система.

В Корана е разкрито, че рибата, чиито здравни ползи бяха неотдавна научно установени, е съществен хранителен източник. Всемогъщият Аллах отбелязва следното относно морската храна в Корана: „Той е, Който подчини морето, за да ядете оттам прясно месо ...” (Сура Нахл, 14), „Разрешен ви е уловът от морето и яденето дори на изхвърленото от него ­ за възползване от вас и от пътниците …” (Сура Маида, 96). Нещо повече, в сура Кахф е отделено специално внимание на рибата, като е разказано как Пророкът Муса (Мойсей) (м.н.) е тръгнал на дълго пътуване със своя помощник и за храна са взели със себе си риба: 

„И когато стигнаха мястото, където двете морета се събират, забравиха своята риба и тя пое пътя си, порейки морето. И когато се отдалечиха, той рече на слугата си: “Дай ни [рибата] за нашия обяд! Усетихме изтощение от това наше пътуване.” Рече [слугата]: “Видя ли, когато се приютихме до скалата, забравих рибата …” (Сура Кахф, 61-63)

Забележително е това, че в сура Кахф като храна след дългото и изморително пътуване е избрана специално рибата. Следователно една от мъдростите в този разказ би могла да е показването на хранителните ползи на рибата. (Аллах знае най-добре.)

В действителност, когато разгледаме внимателно хранителните качества на рибата, то ние ще попаднем на поразителни факти. Рибата, която ни е дарена като благо от нашия Господ, е една съвършена храна и то най-вече от гледна точка на съдържанието си на протеини, витамин D и микроелементи (Определени елементи са в минимални количества в тялото, но са от голямо значение за него.). Благодарение на минералите, които съдържа – такива като фосфор, сяра и ванадий – рибата съдейства за растежа и позволява на тъканите да се възстановяват. Рибеното месо също така помага във формирането на здрави зъби и венци, благоприятства на тенът, прави косата по-здрава и спомага за борбата срещу бактериални инфекции. То също така играе важна роля в предпазването от сърдечна недостатъчност като прекрасно регулира нивото на холестерол в кръвта. То помага на тялото да разбие и използва скорбялата и мазнините като го прави по-здраво и енергично. От друга страна, то също оказва влияние над функционирането на мозъчната активност. При положение, че витаминът D и останалите минерали, които рибата съдържа, не бъдат приети в достатъчни количества, могат да възникнат заболявания като рахитизъм (костна слабост), заболяване на венците, гуша и хиперактивност на щитовидната жлеза.81

В допълнение, съвременната наука също е установила, че мастните киселини омега-3 в рибата също заемат важно място в човешкото здраве. Дори тези мазнини са определени като основни мастни киселини.

Ползите от омега-3 в рибеното масло

Има два вида ненаситени мастни киселини в рибеното масло, които са особено важни за нашето здраве: EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). EPA и DHA са известни като полиненаситени мазнини и съдържат съществените мастни киселини омега-3. Тъй като мастните киселини омега-3 и омега-6 не се произвеждат в тялото на човека, то те трябва да бъдат приемани отвън.

Съществуват множество доказателства за ползите на рибеното масло над човешкото здраве, поради съдържанието си на мастните киселини омега-3. Въпреки че присъстват в растителните масла тези мастни киселини омега-3 са по-слабо ефективни що се отнася до човешкото здраве. Морският планктон е силно ефективен в превръщането на омега-3 в EPA и DHA. Когато рибата яде от планктоните, техният състав става много по-богат на EPA и DHA. Това от своя страна прави рибата една от най-богатите източници на тези жизненоважни мастни киселини.

Жизненоважните ползи на мастните киселини, съдържащи се в рибата

Една от основните особености на мастните киселини на рибата е приносът, който имат в производството на телесна енергия. Тези мастни киселини, като се прикрепят към кислорода в тялото, осъществяват пренасянето на електрони и позволяват производството на енергия за различните химични процеси в тялото. Поради тази причина съществува значително доказателство, че едно хранене богато на рибено масло помага за преодоляване на умората и повишава умствените и физически възможности. Oмега-3 увеличава както нивото на енергичност, така и силата на концентрация на човек. Твърдението, че “рибата е добра за мозъка” има научна основа: Основната съставна част на мазнината в мозъка е DHA, която съдържа мастните киселини омега-3.

Значението на рибата за здраво сърце и артерий

Потвърдено е, че мастните киселини омега-3 в рибата предпазват срещу сърдечносъдови заболявания като намаляват кръвното налягане, както и холестерола и триглицеридът в кръвта.82 Триглицеридът е вид мазнина и наподобява на LDL (лошият холестерол), който е висок на мазнина и нисък на протеиново съдържание. Повишилото се ниво на триглицеридът, особено заедно с високият холестерол, повишават риска от сърдечни заболявания. В допълнение, рибените масла намаляват застрашаващите живота анормални сърдечни ритми след претърпяване на сърдечна недостатъчност.

В едно проучване от Американската Медицинска Асоциация бе забелязано, че нивото на случаите на сърдечна недостатъчност при жените, които ядат по пет порции риба на седмица, е намаляло с една трета. Това се смята, че се дължи на мастните киселини омега-3 в рибеното масло, което предизвиква по-малко съсирване на кръвта. Нормалната скорост на кръвта във вените ни е 60 км/ч и е от съществено значение за кръвта да бъде в правилната вискозност и за гъстотата, количеството и скоростта да бъдат  в нормалните си нива. Най-голямата опасност за нашата кръв – освен нормалните условия на кървене – е да се съсирва и загубва способността си да тече правилно. Рибените масла също така са ефективни в намаляване на съсирването на кръвта като попречват на тромбоцитите в кръвта (малки кръвни клетки, които концентрират кръвта в случай на кървене) да се слепват един с друг. В противен случай сгъстяването на кръвта може да доведе до стесняване на артерийте. От своя страна това пък може да доведе до това множество органи в тялото – и особено сърцето, мозъка, очите и бъбреците – да получат недостатъчно кръвно снабдяване, да намалят скоростта си на функциониране и най-накрая да спрат да функционират. Така например ако една артерия напълно се блокира поради съсирване на кръвта, то това може да доведе до сърдечна недостатъчност, парализа или други увреждания в зависимост от това, къде се намира артерията.

Мастните киселини омега-3 също играят важна роля в производството на молекулата хемоглобин, която пренася кислород в червените кръвни телца, и в контролирането на хранителните вещества, преминаващи през клетъчната мембрана. Те също така предотвратяват вредното въздействие на опасните за тялото мазнини.

Значението за развитието на новородените бебета

Бивайки важен съставен елемент на мозъка и очите мастните киселини омега-3 са се превърнали в предмет на изследвания, и то особено през последните 10 години, във връзка с нуждите на новородените бебета. Съществуват значителни доказателства за значението на омега-3 за развитието на зародишът в майчината утроба и новороденото бебе. Омега-3 е от огромно значение за нормалното развитие на мозъка и нервите по време на бременността и в ранното детство. Учените подчертават значението на майчиното мляко, тъй като то е естествен и идеален склад за омега-3.

Ползи за здравето на ставите

Най-големият риск при ревматичният артрит (болезнено ставно заболяване свързано с ревматизма) е отслабването на ставите, което води до невъзстановими увреждания. Бе доказано, че едно хранене богато на мастните киселини омега-3 предпазва от артрит и намалява смущенията при възпалени и  чувствителни стави.

Ползи свързани с нормалното функциониране на мозъка и нервната система

Голям брой проучвания са разкрили влиянието на мастните киселини омега-3 върху здравословното функциониране на мозъка и нервите. Освен това бе посочено, че подсилването с рибено масло може да намали признаците на депресия и шизофрения и да предпази от болест на Алцхаймер (мозъчна болест, която предизвивка загуба на паметта и поражда затруднения във всекидневните занимания). Например забелязано е намаляване на проблемите като загриженост, стрес и проблеми със съня при страдащите от депресия, които взимат по 1 грам мастни киселини омега-3 в продължение на 12 седмици.83

Ползи срещу възпалителни заболявания и укрепване на имунната система

Мастните киселини омега-3 в същото време имат и антивъзпалително (противо заразно) действие. Следователно омега-3 може да бъде използван срещу следните болести:

 • Ревматичен артрит (ставно заболяване свързано с ревматизма),
 • Остеоартрит (вид артрит постепенно увреждащ функциите на ставите)
 • Язвен колит (язви свързани с възпалението на част от дебелото черво), и
 • Кожна туберколоза (болест, която предизвиква опетняване на кожата).

Те също така предпазват миелинът (защитна обвивка на нервните клетки). Следователно мастните киселини омега-3 се използват и при лечението на:

 • Глаукома (очно заболяване породено от необичайно високо налягане в очната ябълка, което дори може да доведе до ослепяване)
 • Множествена склероза (сериозно прогресивно заболяване, което произлиза от втвърдяването на тъканите в мозъка и гръбначния мозък),
 • Остеопороза (заболяване, което води до структурно отслабване на костната структура)
 • Диабет.

Също така е съобщено, че омега-3 може да бъде полезен и в лечението на:

 • Мигрена
 • Анорексия (болезнена загуба на апетит, която може има фатален край)
 • Изгаряния
 • Кожни проблеми

Също така съществуват широко обхватни сведения за това, че в общества като гренландските ескимоси и японците, които ядат много риба богата на мастните киселини омега-3, има много по-малко случаи на сърдечни и артериални заболявания, астма и псориаз (кожно заболяване, при което кожата става на червени петна). Поради тази причина рибата е препоръчвана и като храна с лечебно действие. С доказаните си ползи над сърдечните заболявания мастните киселини омега-3 са едно от основните вещества препоръчвани днес от експертите по хранене.

С всеки изминат ден се появяват все повече и повече нови ползи на мастните киселини омега-3. Нещо повече, разкриването на ползите на рибата е станало възможно единствено посредством усилената работа на множество учени във високо технологични лаборатории. Фактът, че един такъв ценен хранителен източник е посочен в Корана и особено, че е описан в сура Кахф като премахващ умората, наистина вдъхва страхопочитание. Всички ползи осигурени от рибата са големи блага дарени ни от нашия Господ. Така както и всички останали храни, Аллах, Господът на световете, е този, Който е сътворил възвишената структура на рибата в полза на нас хората.

81. Списание Наука и Технология, септември 1998, 86.
82. Holub BJ, “Fish oils and cardiovascular disease,” CMAJ 1989, 141:1063; Connor WE, “The importance of n-3 fatty acids in health and disease,” Am J Clin Nutr 2000; 71 (1 Suppl): 171S-5S; Angerer P, von Schacky C., “n-3 Polyunsaturated fatty acids and the cardiovascular system,” Curr Opin Lipidol 2000; 11 (1): 57-63.
83. Archives of General Psychiatry, October 2002; 59: 913-919.